Toekomstmuziek Maastricht is geïnspireerd door het Leerorkest dat Marco de Souza in 2005 startte in de Amsterdamse Bijlmer. Dit concept nam hij mee uit Zuid-Amerika. Kinderen krijgen daar muziekles in orkestverband en het is voor alle kinderen verplicht in bijvoorbeeld Colombia en Venezuela. Zeker op plekken waar het leven uitdagend is, biedt muziek een manier om kinderen te verbinden en ze een doel te geven.
Een aantal jaren geleden vatten een aantal mensen het plan op om in Maastricht een eigen vorm van een leerorkest op te zetten. Het Elisabeth Strouven Fonds was bereid een dergelijk initiatief te ondersteunen en zo ontstond de Stichting Toekomstmuziek.
Onze missie is om muziekeducatie toegankelijk te maken voor ieder kind. Dat doen we door in basisscholen het project Viool op School aan te bieden: een geweldige leerervaring voor kinderen! Om kansengelijkheid en inclusie te bevorderen, richt Toekomstmuziek Maastricht zich op kinderen die een afstand hebben tot het reguliere muziekonderwijs.
Wij willen met name kinderen in lage inkomenswijken verrijken en betere kansen voor de toekomst bieden met de kracht van en het plezier in samen muziek maken. Daarom werken we nauw samen met basisscholen in deze wijken door aan te sluiten bij hun pedagogische aanpak.
Onze doelstelling is om kinderen uit gezinnen waar muziekonderwijs om financiële redenen niet vanzelfsprekend is, de kans te geven om de positieve effecten van muziek te laten ervaren.
We begonnen in maart 2024 met De Letterdoes en Manjefiek in Maastricht. Vanuit daar breiden we steeds verder uit naar nieuwe basisscholen in Maastricht.
Bekijk hier een actueel overzicht van de deelnemende scholen.
Het is ons uiteindelijke doel om Viool op School de komende jaren uit te breiden naar meer basisscholen en een aanbod te ontwikkelen voor kinderen in het voortgezet onderwijs. Stap voor stap verspreiden we de kracht van muziek steeds verder.
Veel kinderen brengen uren door achter een scherm. Gamen is ontspannend en leuk, maar het kan ook eenzaam zijn. Wie samen muziek maakt is nooit alleen. Kinderen moeten wel goed op elkaar en de dirigent letten, anders ontstaat er chaos! Dat vraagt om discipline, doorzettingsvermogen en aandacht. Dat zijn belangrijke vaardigheden die een kind daarmee verder leert.